За селото

Село Бели Осъм е разположено по дължина на поречието на река Бели Осъм, от където взело и името си. Селото е разположено в северното подножие на Централна Стара Планина и е само на 7 километра югозападно от град Троян.

Интересен е факта, че табелата за край на селото отбелязва началото на местността Чифлика, където можете да се насладите на отпускащия ефект от горещите троянски минерални извори, но всички онлайн карти сочат, че разстоянието между тях е 11 километра.

Южно от селото, на няколко километра нагоре по склоновете на планината, са разположени ски пистите на местността Беклемето, където почитателите на зимните спортове могат да се насладят на любимите си занимания.

За региона

Троянският Балкан съчетава гледката от величествени планини, разнообразни растителни и животински видове, живописни реки и топли минерални извори, което заслужено го превръща в неразделна част от Национален парк „Централен Балкан“ – един от трите национални парка в Република България.

Разположено в центъра на този живописен район, село Бели Осъм е в непосредствено съседство с много от предпочитани от туристите дестинации в Национален парк „Централен Балкан“. Като най-известните от тях са: резервата “Козя стена” – създаден с цел опазване на ендемичния вид старопланински еделвайс, римския път “Виа Траяна”, местността “Беклемето”, скалният феномен “Ушите” и Троянските термални извори.

Паметници

Районът на Троянският Балкан е богат и на културни паметници. Тук освен красивата природа, не бива да пропускате да разгледате експонатите на Природонаучния музей в село Черни Осъм и Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в Орешака, но може би най-известния духовен и културен паметник на региона е Троянският манастир Света Обител “Успение Богородично”, с неговата чудотворна икона на “Св. Богородица Триръка” (Троеручица)… А любителите на Българската кухня не бива да пропускат да посетят Гостилница “Хитър Петър” в село Бели Осъм, където ще се изпитат насладата от вкусните Традиционни Български Гозби на майсторите готвачи, което е подредило гостилницата “Хитър Петър” сред стоте най-добри кухни в България!

This post is also available in: Английски