За региона

Национален парк Централен Балкан е един от трите национални парка в Република България и е разположен в сърцето на Стара планина. Централен Балкан е място предпочитано за отдих сред всички българи, както и любима дестинация на туристи в световен мащаб.

Парк Централен Балкан опазва уникално богатство от горски масиви, растителни и животински видове, а природата е изваяла неописуеми пейзажи, скални феномени, дивни водопади.

В околностите на парка местните хора развиват традиционен поминък и занаяти. Огромна отговорност е запазването на тази уникална среда, следвайки принципите на устойчив туризъм и ползване на ресурси. Насладете се на това невероятно пътешествие сред съвършенството на Българската природа.

Резервата “Козя Стена” е най-малкият, който е включен в Националния парк “Централен Балкан” в живописната Стара планина. Той обхваща северните склонове на върховете Боба и Коликон и скалния феномен Козя стена. Създаден е с цел опазване на застрашения от изчезване еделвайс и на вековните буково – елови гори.

Козя стена е съхранила находищата на множество изключително редки растения – старопланинска теменуга, панчичева пищялка, старопланинска лазаркиня, планинско секирче, кълбест салеп, самодивско лале и други. Уникалните скални формации са дом на много грабливи птици – осояд, голям и малък ястреб, ветрушки.

Римски път Виа Траяна построен по времето на император Траян и пресича Стара планина при прохода Беклемето, като свързва Мизия с Тракия и Бяло море. Римски легиони са го използвали за връзка между градовете Ескус /с. Гиген Плевенско/, Нове /Свищов/, Монтемно /Беклемето/ и Тримонциум /Пловдив/.

Пътя е в добро състояние и до днес, а според специалистите, притежава най-добре запазената римска каменна настилка в цяла България. Всеки, който мине оттук, може да открие отлично запазена антична магистрала, достигаща до 6 метра широчина, с осова линия, бордюри, тракийски светилища, допълнително засилващи интереса на туристите.

Всъщност пътят е още по-древен и е прокаран от траките в началото на първото хилядолетие преди Христа, а в 61 година сл. Хр., според запазени писмени сведения, вече е образцова пътна артерия, обслужваща военния и търговски трафик на Римската империя от Дунава до Филипополис (днешния Пловдив).

Местността Беклемето е намира на 20 километра от Троян и само на 5 километра от село Бели Осъм. Разположена е на 1590 метра надморска височина и през нея минава един от най-високите пътища в Стара планина, който свързва Северна и Южна България.

Тук се поддържат най-добрите писти за биатлон и ски-бягане в България, като за лесното придвижване на любителите на зимните спортове са конструирани три влека, а любителите на природните забележителности могат да се посетят и скалните феномени Ушите, Рогачеви камъни и Съдраната стена, седловините Кашка и Маркова ливада.

За селото

Село Бели Осъм е разположено по дължина на поречието на река Бели Осъм, от където взело и името си. Селото е разположено в северното подножие на Централна Стара Планина и е само на 7 километра югозападно от град Троян. Интересен е факта, че табелата за край на селото отбелязва началото на местността Чифлика, където можете да се насладите на отпускащия ефект от горещите троянски минерални извори, но всички онлайн карти сочат, че разстоянието между тях е 11 километра.

Южно от селото, на няколко километра нагоре по склоновете на планината, са разположени ски пистите на местността Беклемето, където почитателите на зимните спортове могат да се насладят на любимите си занимания.

Паметници

Районът на Троянският Балкан е богат и на културни паметници. Тук освен красивата природа, не бива да пропускате да разгледате експонатите на Природонаучния музей в село Черни Осъм и Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в Орешака, но може би най-известния духовен и културен паметник на региона е Троянският манастир Света Обител “Успение Богородично”, с неговата чудотворна икона на “Св. Богородица Триръка” (Троеручица)… А любителите на Българската кухня не бива да пропускат да посетят Гостилница “Хитър Петър” в село Бели Осъм, където ще се изпитат насладата от вкусните Традиционни Български Гозби на майсторите готвачи, което е подредило гостилницата “Хитър Петър” сред стоте най-добри кухни в България!

This post is also available in: Английски